Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli meslektaşımız ve mesai arkadaşlarımız halk sağlığını korumak amacıyla gerçekleştirdiği gıda denetimi sırasında saldırıya uğradı.

🛑 Görevi halk sağlığını korumak olan kamu çalışanlarının şiddete uğraması kabul edilemez.

🔎 Denetim, halkın güvenli gıdaya ulaşması için yapılan hayati bir görevdir. Mesai arkadaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

📣 Veteriner Hekimler temel sağlık çalışanıdır!

1️⃣6343 Sayılı Kanun’nun 5. Maddesi ve 3359 Sayılı Kanunun 3. Maddesine “Veteriner Hekimlerin, hayvan, halk ve çevre sağlığı alanında yürüttüğü faaliyetler kamu hizmetidir ve Veteriner Hekimler sağlık çalışanıdır”

2️⃣“Sağlık çalışanı” olan serbest Veteriner Hekimler ile kamu ya da özel kurum ve kuruluşlarda görev yapan veteriner hekimler ve yardımcı hayvan sağlığı personeline karşı, görevleri sebebiyle işlenen 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda yer alan kasten yaralama (Madde 86), tehdit (Madde 106), hakaret (Madde 125) ve görevi yaptırmamak için direnme (Madde 265) suçlarında;

a) İlgili maddelere göre tayin edilecek cezalar yarı oranında artırılır.
b) Türk Ceza Kanunu’nun 51. maddesinde düzenlenen hapis cezasının ertelenmesi hükümleri uygulanmaz.

Kamu dışında görev yapan Veteriner Hekimler, Veteriner Tekniker ve Teknisyenleri de bu görevleriyle bağlantılı olarak kendilerine karşı işlenen suçlar bakımından, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun uygulanmasında kamu görevlisi sayılır.

Kamu kurumları, Veteriner Hekim muayenehaneleri, klinikleri, poliklinikleri, hayvan hastaneleri ve özel kurum ve kuruluşlarında görev yapan veteriner sağlık personeline karşı görevleri sebebiyle kasten işlenen suçların şüphelileri, kolluk kuvvetlerince yakalanır ve gerekli işlemler yapılarak Cumhuriyet Başsavcılığı’na sevk edilir. Cumhuriyet savcısı adli işlemleri tamamlar. Bu suçların soruşturmasında, kolluk tarafından mağdur, müşteki veya tanık olan sağlık personelinin ifadeleri, görev yaptıkları iş yerlerinde alınır. Bu fıkra hükmü, özel veteriner sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sebebiyle kasten işlenen suçlar için de geçerlidir.

Şiddetin meydana geldiği kamu kurum ve kuruluşlarında, failin veya yakınının hayvanına mağdurun yerine hizmet verebilecek başka bir Veteriner Hekim veya yardımcı hayvan sağlığı personeli bulunması halinde, hizmet bu personel tarafından verilir. Veteriner hekim muayenehanelerinde, kliniklerinde, polikliniklerinde veya özel hayvan hastanelerinde ise failin veya yakınının hayvanına hizmet verme zorunluluğu yoktur” şeklinde ek maddeler eklenmelidir.